Alaposan megdrágul az életünk csütörtöktől a Jászkunságban is, új jogszabályok, adóemelések lépnek életbe

Megosztás

A tranzakciós illeték jelentős emelése miatt jó eséllyel ismét minden pénzfelvétel tovább drágul majd a bankautomatákból. Egy másik adó pedig a “háború miatt ideiglenes jelleggel” került bevezetésre, most azonban a sarc véglegessé válik, háborútól függetlenül fizetjük. Átmeneti adónemből végleges teher, de sokak szerint várható volt.

Csütörtöktől jelentősen emelkedik a tranzakciós illeték: átutalásoknál, pénzváltásnál és értékpapírügyleteknél a mértéke 0,3 százalékról 0,45-re nő (a maximum tranzakciónként az eddigi 10 helyett 20 ezer forint lesz), a készpénzfelvételnél pedig 0,6-ről 0,9 százalékra emelkedik. A bankkártyás vásárlásoknál az érintős kártyáknál évi 500 forintos, a nem érintőseknél 800 forintos átalányilleték nem változik. “Cserébe” a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetén az illetékmentes határ tranzakciónként a jelenlegi 20 ezerről 50 ezer forintra emelkedik. A fizetési kötelezettség a tranzakciók után a pénzügyi szolgáltatókat terheli. (Mivel a kormány megtiltotta a bankoknak, hogy a lakossággal szemben az illetékemelést direkt módon érvényesítsék, a pénzintézetek a vállalkozásokkal szemben egyre másra lépnek: az eddigi közzétételek alapján a Gránit Bank, az Erste Bank, a K&H Bank és az OTP Bank is hamarosan emeli a vállalkozások felé felszámított átutalási díjait.)

Tavaly július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) mellett 13 százalék szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez csak az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére volt érvényes, egy júniusi jogszabályváltozás nyomán azonban véglegesen velünk marad a sarc, miután kikerült a korábbi kitétel, miszerint a szocho-fizetési kötelezettség csak a veszélyhelyzet idejére lenne érvényben. Azaz a kamatjövedelmek után fizetett szocho egy átmeneti adónemből végleges teherré vált 2024. augusztus első napjától.

Augusztus 1-jétől többet kell fizetniük az autósoknak, ha a közlekedési szabályok megsértéséért bírságolják őket. Az elsőbbségi szabályok megsértése például 26–52 ezer forintba kerül majd, míg a szabálytalan előzés 32,5–65 ezer forint bírsággal sújtható. Ha lejárt egy jármű műszaki érvényessége, már több mint három, de kevesebb mint hat hónapja, akkor a bírság 31 200–62 400 forint lesz. Ha hat hónapja-egy éve érvénytelen már, a bírság 39 600–78 000 forint lehet, egy évnél régebbi lejárat esetén pedig 46 800–93 600 forint lesz a pénzbüntetés.

Ennyit kell fizetni, ha ott áll meg az autós, ahol nem szabad:

  • „megállni tilos” jelzőtábla alatti megállásért 15 600–31 200 forint közötti összegű bírságot lehet majd kiszabni.
  • Jogosulatlan várakozás mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen 65 000–156 000 forintba kerülhet majd.
  • Ha valaki autópálya és autóút úttestjén vagy leállósávján áll meg, 32 500–65 000 forintra lesz büntethető.
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való megállásért 39 600–78 000 forint bírság járhat.
  • Ha valaki az úttest kereszteződésétől 5 méteren belül áll meg, azt hamarosan 46 800 forintra bírságolhatják.

A vezetés közbeni mobiltelefonálás 26 000–52 000 ezer forintos büntetést von maga után, ha valaki szmogriadó alatt olyan járművel közlekedik, amilyennel nem szabadna, 46 800 forintot fizethet. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek